Οδηγός Σπουδών ακαδημαϊκού έτους 2023-2024

  • Home
  • Οδηγός Σπουδών ακαδημαϊκού έτους 2023-2024

Η Οικονομική Επιστήμη έχει ταξινομηθεί και ανήκει αναμφίβολα στην οικογένεια των κοινωνικών επιστημών. Ωστόσο, έχει κατορθώσει να αναπτύξει ένα δημιουργικό διάλογο με επιστήμες όπως τα μαθηματικά την στατιστική και την επιστήμη των υπολογιστών δανειζόμενη τεχνικές και μεθόδους αλλά και θέτοντας νέα ερωτήματα σε αυτές. Ο σύγχρονος οικονομολόγος καλείται να λειτουργήσει περισσότερο ως κοινωνικός τεχνικός και να δώσει λύσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα σε συγκεκριμένα προβλήματα της οικονομίας και κοινωνίας. Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πλαισιώνεται από μέλη διδακτικού προσωπικού με σημαντικές θεωρητικές και εμπειρικές γνώσεις στη σύγχρονη οικονομική έρευνα, γεγονός που τους επιτρέπει να μεταφέρουν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές όλες τις σύγχρονες τάσεις και “ανακαλύψεις” στο χώρο της οικονομικής επιστήμης. 

Η διάδοση της γνώσης στους μεταπτυχιακούς φοιτητές πραγματοποιείται μέσα από τις παραδόσεις στις αίθουσες διδασκαλίας, με τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια, στα εργαστήρια Η/Υ και σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τμήμα. Η χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων ως εργαλεία για την αποδοτικότερη διδασκαλία, ο εξοπλισμός του Τμήματος σε Η/Υ, η πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης και σε στατιστικά και οικονομετρικά προγράμματα, η συνεχής ανανέωση του περιεχομένου των μαθημάτων και του προγράμματος σπουδών καθώς και ο άμεσος τρόπος επικοινωνίας με τους διδάσκοντες συμβάλλουν στην ομαλή, απρόσκοπτη και δημιουργική φοίτηση των φοιτητών. Βασική επιδίωξη των διδασκόντων του Τμήματος είναι οι φοιτητές να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ενταχθούν εύκολα και γρήγορα στην αγορά εργασίας και να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες ενός διεθνοποιημένου οικονομικού περιβάλλοντος. 

Το Π.Μ.Σ. στην Οικονομική Επιστήμη έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην Οικονομική Επιστήμη. Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η κατάρτιση επιστημόνων ικανών να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας και του οικονομικού γίγνεσθαι εν γένει, καθώς και να συμβάλουν, μέσω της έρευνας και της εξειδίκευσης, στην προαγωγή της Οικονομικής Επιστήμης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται, με την παροχή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) σύμφωνα τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα καθώς και με την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής (Δ.Δ.) και την παραγωγή πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας υψηλού επιπέδου.

Το Π.Μ.Σ. απευθύνεται σε πτυχιούχους πανεπιστημιακών Τμημάτων οικονομικής κατεύθυνσης ή ομοειδών τμημάτων, καθώς επίσης και σε πτυχιούχους τμημάτων θετικών επιστημών και πολυτεχνικών σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών τμημάτων της αλλοδαπής. Ο τρόπος εισαγωγής πτυχιούχων άλλων Τμημάτων, πέραν αυτών που αναφέρονται παραπάνω, θα εξετάζεται από τη Σ.Ε. η οποία θα εισηγείται την πρότασή της στη Συνέλευση του Τμήματος για τελική έγκριση.

Η εγγραφή των επιτυχόντων πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο μέσω του συστήματος της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

H ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή του στο Τμήμα και, πλην περιπτώσεων παροδικής αναστολής της φοίτησης ή πειθαρχικής ποινής, λήγει κανονικά με τη λήψη του διπλώματος. 

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται χρονικά σε δύο εξάμηνα (χειμερινό, εαρινό). 

Οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης του κάθε εξαμήνου αναφέρονται στο Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με

πρόταση της Συγκλήτου και απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η έναρξη και λήξη των δύο εξαμήνων μπορεί να ρυθμίζεται και εκτός των παραπάνω ημερομηνιών, ώστε να συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας και εξετάσεων. 

Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει κατά τη διάρκεια των σπουδών του κανονικά και ουσιαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο και τις αποφάσεις των οργάνων του Πανεπιστημίου και του Τμήματος.

Γενικά στοιχεία

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσφέρει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) από το 2004 και οι περίπου 270 μέχρι σήμερα απόφοιτοί του απασχολούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή συνέχισαν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών προσφέρει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Οικονομική Επιστήμη».

Στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ των κάτωθι δύο (2) ειδικεύσεων:

  1. «Οικονομετρία και Ανάλυση Δεδομένων» και 
  2. «Οικονομική Ανάλυση και Πολιτική»

Η απόδοση του τίτλου του Π.Μ.Σ. στην αγγλική γλώσσα είναι: «Master of Science (M.Sc.) in Economics» και των ειδικεύσεων: «Econometrics and Data Analysis» και «Economic Analysis and Policy».

Διαδικασία Εισαγωγής & Κριτήρια Επιλογής

Διαδικασία

Ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών για την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο καθορίζεται από τη Συνέλευση ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) στη βάση της εξέτασης των κατατιθέμενων δικαιολογητικών από τους υποψήφιους και την κατάταξή τους. Ο μέγιστος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών είναι τριάντα (30). Η Γραμματεία του Τμήματος ειδοποιεί τους

επιλεγέντες υποψηφίους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι σε εύλογο χρονικό διάστημα, που προσδιορίζεται από τη Σ.Ε., να απαντήσουν γραπτώς αν αποδέχονται ή όχι την ένταξή τους στο Π.Μ.Σ.

Η προκήρυξη για την εισαγωγή των μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. γίνεται από τη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και ορίζεται επακριβώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων (1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου) και των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η προκήρυξη υπογράφεται από το Διευθυντή του Π.Μ.Σ..

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποχρεούνται να καταθέσουν στη Γραμματεία του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών τα κάτωθι δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση διαθέσιμη στο: https://masters.econ.uoi.gr/en/admin/structure/webform/manage/aitisi_symmetohis 
  2. Αντίγραφο πτυχίου με αναλυτική βαθμολογία. Οι τελειόφοιτοι πρέπει να υποβάλουν αναλυτική βαθμολογία στην οποία θα φαίνεται και ο μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς έως την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. Η αποδοχή των τελειοφοίτων στο Π.Μ.Σ. γίνεται με την αίρεση της απόκτησης πτυχίου μέχρι και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου που ακολουθεί.
  3. Πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας τουλάχιστον επιπέδου B2.
  4. Πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς φοιτητές (πτυχίο από ελληνικό Πανεπιστήμιο ή πιστοποιητικό ελληνομάθειας).
  5. Δύο συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ.

 

Κριτήρια

Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων ορίζονται στην προκήρυξη και περιλαμβάνουν:

  1. Βαθμός πτυχίου (τουλάχιστον 6): Βαρύτητα: 70%. Για τους τελειόφοιτους λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των περασμένων μαθημάτων κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους.
  2. Ατομική συνέντευξη (με άριστα το 10): Βαρύτητα: 30%.
  3. Γνώση της αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον επιπέδου B2.
  4. Στην τελική κρίση συνυπολογίζονται και οι συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ. 

Η διαδικασία επιλογής είναι η ακόλουθη:

  1. Η συντονιστική επιτροπή του Π.Μ.Σ. (Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων) καταρτίζει πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.
  2. Απορρίπτει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια.
  3. Καλεί σε συνέντευξη τους υποψήφιους που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια και τους βαθμολογεί.
  4. Ιεραρχεί τους υποψηφίους βάσει της τελικής βαθμολογίας τους και προβαίνει στην τελική επιλογή.
  5. Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
Δίδακτρα

Όλοι οι φοιτητές του Π.Μ.Σ. στην «Οικονομική Επιστήμη» θεωρούνται μεταπτυχιακοί υπότροφοι και απαλλάσσονται από την καταβολή τελών φοίτησης.

Γενικά

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Δ.Μ.Σ. ορίζεται σε 3 εξάμηνα. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 1ου και 2ου εξαμήνου. Τα δύο πρώτα εξάμηνα αποτελούνται από τέσσερις διδακτικές περιόδους διάρκειας έξι εβδομάδων. Το σύνολο των προσφερόμενων  μαθημάτων  επιλογής  καθορίζεται  κάθε  χρόνο  από  τη  Συνέλευση του Τμήματος.  Κατά  τη διάρκεια του 3ου εξαμήνου εκπονείται η υποχρεωτική διπλωματική εργασία.

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος συνολικού αριθμού 90 ECTS και την απονομή του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση οκτώ (8) υποχρεωτικών μαθημάτων, κοινών για τις δύο κατευθύνσεις, και έξι (6) μαθημάτων επιλογής, κατά τη διάρκεια των δύο (2) πρώτων εξαμήνων. 

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση οικονομολόγων οι οποίοι μέσω της έρευνας και της εξειδίκευσης αποκτούν βαθιά κατανόηση σύγχρονων θεμάτων της οικονομικής σκέψης, αναλύουν δεδομένα με σύγχρονες ποσοτικές μεθόδους και εξάγουν συμπεράσματα χρησιμοποιώντας την οικονομική θεωρία. Οι φοιτητές, παράλληλα με τις γνώσεις που αποκτούν, αναπτύσσουν και καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη και βελτιώνουν τις αναλυτικές τους ικανότητες. Τέλος, μέσω των αναθέσεων εργασιών αλλά και της διπλωματικής εργασίας, το Π.Μ.Σ. εξοικειώνει τους φοιτητές με την διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας, τόσο θεωρητικής όσο και εφαρμοσμένης, σε υψηλό επίπεδο και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι φοιτητές εξοικειώνονται με την αναζήτηση και συλλογή δεδομένων από εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων τα οποία στην συνέχεια αναλύουν με ποσοτικές μεθόδους μέσω σύγχρονων λογισμικών προγραμμάτων. 

Δομή του προγράμματος

Για την απόκτηση του διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Οικονομική Επιστήμη» πλήρους φοίτησης απαιτούνται 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα, ενώ στην περίπτωση μερικής φοίτησης απαιτούνται 5 ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε αυτό το χρόνο συμπεριλαμβάνεται και η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να αποφασίσει αν το προσφερόμενο Π.Μ.Σ. θα είναι μερικής φοίτησης μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου φοιτητή. Η Συνέλευση του Τμήματος αποφασίζει επίσης μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου φοιτητή αν συντρέχουν λόγοι για χορήγηση αναστολής σπουδών. 

Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. στην «Οικονομική Επιστήμη» απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση σε συνολικά δεκατέσσερα (14) μαθήματα διάρκειας έξι (6) διδακτικών εβδομάδων το καθένα, με εξαίρεση το μάθημα της Ερευνητικής Μεθοδολογίας που έχει διάρκεια τρεις (3) διδακτικές εβδομάδες, καθώς και της διπλωματικής εργασίας.

Τα μαθήματα διδάσκονται τέσσερις (4) ώρες ανά εβδομάδα. Την ευθύνη για την αναπλήρωση μαθημάτων που δε πραγματοποιήθηκαν λόγω απρόβλεπτων συνθηκών τη φέρει ο διδάσκων του κάθε μαθήματος, ο οποίος πρέπει να μεριμνήσει για την έγκαιρη αναπλήρωση λαμβάνοντας πάντα υπόψη το τρέχον ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων.

Σε περίπτωση που ο διδάσκων είναι επισκέπτης Καθηγητής, οι διαλέξεις  του  μαθήματος  μπορούν  να  πραγματοποιηθούν  σε μικρότερο χρονικό διάστημα των έξι (6) εβδομάδων αρκεί ο συνολικός αριθμός ωρών διδασκαλίας να είναι ο ίδιος (24 διδακτικές ώρες) και να κατανέμεται σε τουλάχιστον 5 εργάσιμες μέρες. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται η πρότερη σύμφωνη γνώμη της Συνέλευσης του Τμήματος.  

Ο τρόπος αξιολόγησης των επιδόσεων των μεταπτυχιακών φοιτητών καθορίζεται από τον εκάστοτε διδάσκοντα και ανακοινώνεται στους φοιτητές κατά την 1η εβδομάδα μαθημάτων. Πέρα από την τελική εξέταση, ενθαρρύνεται η χρήση επιπρόσθετων τρόπων αξιολόγησης (ερευνητικές εργασίες, βαθμολόγηση συμμετοχής κλπ.). Η βαθμολόγηση γίνεται στην κλίμακα μηδέν (0) έως δέκα (10) με άριστα το δέκα και οι βαθμοί εκφράζονται μέχρι και το πρώτο δεκαδικό ψηφίο. Η ολοκλήρωση ενός μαθήματος θεωρείται επιτυχής αν ο φοιτητής λάβει συνολικό βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του πέντε (5).   

Η εκπόνηση εργασιών στο πλαίσιο των μαθημάτων, εφόσον αυτές είναι υποχρεωτικές, γίνεται κατά τη διάρκεια των έξι (6) εβδομάδων και οι εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε  κοινά  προκαθορισμένο  χρονικό  διάστημα. Σε  περίπτωση  που  το  μάθημα  διδαχθεί  σε διάστημα μικρότερο των έξι (6) εβδομάδων, οι εργασίες, εφόσον είναι υποχρεωτικές, γίνονται μέσα σε περίοδο έξι (6) εβδομάδων και αποστέλλονται στο διδάσκοντα για τη βαθμολόγησή τους. Σε περίπτωση αποτυχίας έστω και σε ένα (1) μάθημα στις επαναληπτικές εξετάσεις, ο/η φοιτητής/τρια διαγράφεται από το Π.Μ.Σ.

Οι εξετάσεις των μαθημάτων πραγματοποιούνται με την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Συγκεκριμένα υπάρχουν τέσσερεις (4) εξεταστικές περίοδοι, διάρκειας έως δυο (2) εβδομάδων η κάθε μια. Η 1η περίοδος είναι στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, η 2η εξεταστική περίοδος είναι στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, η 3η εξεταστική περίοδος είναι στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου και η 4η εξεταστική περίοδος το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στις εξεταστικές περιόδους εξετάζονται μόνο τα μαθήματα του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος. Στην δεύτερη εβδομάδα κάθε εξεταστικής περιόδου γίνεται η επαναληπτική εξέταση όσων έχουν αποτύχει σε μάθημα/μαθήματα. 

Ο βαθμός του διπλώματος υπολογίζεται ως εξής: ο βαθμός κάθε μαθήματος και της διπλωματικής εργασίας πολλαπλασιάζεται με τα αντίστοιχα ECTS και το άθροισμα των γινομένων διαιρείται με το σύνολο των ECTS των μαθημάτων και διπλωματικής εργασίας (90). Το πτυχίο συνοδεύεται και από παράρτημα διπλώματος όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Η απονομή των διπλωμάτων μεταπτυχιακών σπουδών γίνεται στις καθορισμένες τελετές ορκωμοσίας του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών σύμφωνα με τον κανονισμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  

Κατάλογος μαθημάτων

  • 1o Εξάμηνο (Τα μαθήματα του 1ου εξαμήνου είναι όλα υποχρεωτικά):

1η διδακτική περίοδος

2η διδακτική περίοδος

Εβδομάδες /                                       ώρες ανά εβδομάδα

Μάθημα

ECTS

Μάθημα

ECTS

Μικροοικονομική Ι

4

Μικροοικονομική ΙΙ

4

6 / 4

Μακροοικονομική Ι

4

Μακροοικονομική ΙΙ

4

6 / 4

Οικονομετρία Ι

4

Οικονομετρία ΙΙ

4

6 / 4

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά

4

Ερευνητική Μεθοδολογία

2

3 / 4

  • 2o Εξάμηνο 

Κατά τη διάρκεια του 2ου εξαμήνου όλοι οι φοιτητές καλούνται να παρακολουθήσουν έξι (6) μαθήματα επιλογής της ειδίκευσης που έχουν επιλέξει. Η κατανομή των μαθημάτων ανά κατεύθυνση, δίνεται παρακάτω.

  • Ειδίκευση στην  «Οικονομετρία και Ανάλυση Δεδομένων»

Οι φοιτητές της ειδίκευσης «Οικονομετρία και Ανάλυση Δεδομένων» θα πρέπει να επιλέξουν έξι (6) μαθήματα από την παρακάτω λίστα προσφερόμενων μαθημάτων λαμβάνοντας υπόψη πως δύναται να επιλέξουν έως και δύο (2) μαθήματα επιλογής της ειδίκευσης «Οικονομική Ανάλυση και Πολιτική»:

Μαθήματα Επιλογής – «Οικονομετρία & Ανάλυση Δεδομένων»

1

Μακροοικονομετρία 

Σαλαμαλίκη

2

Μικροοικονομετρία

Μπεχλιούλης

3

Υπολογιστικά Οικονομικά

Σταυρακούδης

4

Χρηματοοικονομική Οικονομετρία

Σίμος

5

Θεωρία Παιγνίων

Σωφρονίδης

6

Ευφυείς Μέθοδοι Ποσοτικής Ανάλυσης

Γκωλέτσης

7

Στοχαστική Προσομοίωση

Συμεωνίδης

8

Χρηματοοικονομικές Επενδύσεις 

Συμεωνίδης

 

** Κατόπιν διαθεσιμότητας εκπαιδευτικού προσωπικού δύναται να προσφερθούν προς  επιλογή τα παρακάτω μαθήματα: Υπολογιστικές Μέθοδοι στην Οικονομετρία, Πειραματικά Οικονομικά, Υπολογιστικές Μέθοδοι στα Δυναμικά Οικονομικά, Επιχειρησιακή Έρευνα & Λήψη Αποφάσεων, Μαθηματικά των Χρηματαγορών, Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων.

 

  • Ειδίκευση στην  «Οικονομική Ανάλυση και Πολιτική»

Οι φοιτητές της ειδίκευσης «Οικονομική Ανάλυση και Πολιτική» θα πρέπει να επιλέξουν έξι (6) μαθήματα από την παρακάτω λίστα προσφερόμενων μαθημάτων λαμβάνοντας υπόψη πως δύναται να επιλέξουν έως και δύο (2) μαθήματα επιλογής της ειδίκευσης «Οικονομετρία και Ανάλυση Δεδομένων»:

Μαθήματα Επιλογής – «Οικονομική Ανάλυση & Πολιτική»

1

Διεθνές Εμπόριο

Τσακίρης

4

Οικονομική Μεγέθυνση

Λογοθέτης

6

Οικονομική Πολιτική

Αδάμ

8

Διεθνείς Νομισματικές Σχέσεις

Μυλωνίδης

9

Οικονομικά των Ανθρωπίνων Πόρων

Μπένος

10

Οικονομικά του Περιβάλλοντος

Τσάνη

11

Βιομηχανική Οργάνωση

Παναγιώτου

16

Εφαρμοσμένη Μικροοικονομική

Χατζησταμούλου

** Κατόπιν διαθεσιμότητας εκπαιδευτικού προσωπικού δύναται να προσφερθούν προς επιλογή τα παρακάτω μαθήματα: Οικονομικά της Εργασίας, Δημόσια Οικονομικά, Ιστορία Οικονομικών Θεωριών, Οικονομική Ανάπτυξη, Οικονομικά της Υγείας, Πολιτική Οικονομία, Εφαρμοσμένη Οικονομική, Θεωρία Καταναλωτή.

  • 3ο Εξάμηνο 

Κατά το 3ο εξάμηνο σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αναλαμβάνουν να εκπονήσουν και να υποστηρίξουν την διπλωματική τους εργασία

Διπλωματική Εργασία

Στο 3ο εξάμηνο σπουδών κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής εκπονεί υπό την καθοδήγηση ενός επιβλέποντος από τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος, κατόπιν από κοινού συνεργασίας. Η διπλωματική εργασία η οποία αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ECTS, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να εκπονούν τη διπλωματική τους εργασία εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς όλα τα μαθήματα του 1ου και 2ου εξαμήνου. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Οι φοιτητές επιλέγουν με αίτησή τους το θέμα της διπλωματικής εργασίας και προτείνουν  επιβλέποντα. Τα θέματα των εργασιών πρέπει να  εντάσσονται στο γνωστικό πεδίο των διδασκομένων αντικειμένων καθώς και στα ερευνητικά ενδιαφέροντα των διδασκόντων στο πρόγραμμα. Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία εμπειρική έρευνα ή σε μία ανάπτυξη ενός θεωρητικού υποδείγματος. Σε όλες τις περιπτώσεις η διπλωματική εργασία πρέπει να διακρίνεται για την επιστημονική της αρτιότητα.
  2. Η Σ.Ε. ανάλογα με το προτεινόμενο θέμα κατανέμει τους φοιτητές σε επιβλέποντες καθηγητές. Η κατανομή των διπλωματικών εργασιών ανά διδάσκοντα και η επιλογή του θέματος γίνεται εντός του Ιουνίου κάθε έτους. Η περίοδος κατάθεσης του θέματος για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας καθορίζεται από τη Σ.Ε. 
  3. Η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους. Οι παρουσιάσεις των διπλωματικών εργασιών γίνονται στο τέλος του 3ου εξαμήνου σε προκαθορισμένες από τη Σ.Ε. ημερομηνίες.  
  4. H υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας είναι δημόσια και αξιολογείται από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από τον επιβλέποντα και δυο καθηγητές του Τμήματος.     
  5. Η δομή της διπλωματικής εργασίας (αριθμός λέξεων κλπ) προσδιορίζεται από τη Σ.Ε.
  6. Η διπλωματική εργασία αντιστοιχεί σε 30 ECTS.
  7. Η διπλωματική εργασία αξιολογείται ως απορριπτέα ή αποδεκτή με βαθμό από ένα (1) έως δέκα (10). Σε περίπτωση που η εργασία κριθεί ως απορριπτέα, τότε η τριμελής επιτροπή εξέτασης δύναται να την αναπέμψει με απόφασή της για διορθώσεις ή επεξηγήσεις οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα ενός (1) μηνός, στο τέλος του οποίου πρέπει να γίνει εκ νέου η παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας. Αν η εργασία κριθεί εκ νέου απορριπτέα τότε δεν απονέμεται ο τίτλος του Δ.Μ.Σ.
  8. Ο μέγιστος αριθμός διπλωματικών εργασιών που μπορεί να αναλάβει ο κάθε επιβλέπων καθηγητής είναι τρεις (3).
  9. Διπλωματική εργασία μπορεί να επιβλέψει οποιοδήποτε μέλος ΔΕΠ του τμήματος ή άλλου τμήματος του ιδίου ή άλλου Πανεπιστημίου αρκεί να έχει διδάξει στο Π.Μ.Σ. κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος.
  10. Η Σ.Ε. λαμβάνει μέριμνα για το συντονισμό και την ομοιομορφία βαθμολόγησης των διπλωματικών εργασιών.

Προδιαγραφές εκπόνησης  Διπλωματικής Εργασίας

Η διπλωματική εργασία είναι εναρμονισμένη με το πρότυπο των ακαδημαϊκών κειμένων. Η ακριβής διάρθρωση και τελικές προδιαγραφές της διπλωματικής προσδιορίζονται από το αντικείμενο-θεματική της μελέτης. Οι παρακάτω οδηγίες αποτελούν έναν ενδεικτικό οδηγό προς διευκόλυνση των φοιτητών.

Η εργασία πρέπει να περιέχει διακριτές ενότητες που πλαισιώνουν την ανάγκη μελέτης του εκάστοτε αντικειμένου. Μια τυπική διάρθρωση αποτελείται από τις ακόλουθες ενότητες:

  1. Εισαγωγή
  2. Βιβλιογραφική ανασκόπηση
  3. Θεωρητικό υπόβαθρο και ερευνητικά ερωτήματα
  4. Δεδομένα και Μεθοδολογία
  5. Αποτελέσματα
  6. Προτάσεις πολιτικής
  7. Συμπεράσματα
  8. Αναφορές

Η έκταση της εργασίας κυμαίνεται μεταξύ 8,000 και 15,000 λέξεων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι βιβλιογραφικές αναφορές, οι υποσημειώσεις, και οι πίνακες. 

Η εργασία θα πρέπει να έχει εξώφυλλο κατάλληλα διαμορφωμένο καθώς και πίνακα περιεχομένων, λίστα εικόνων, πίνακα διαγραμμάτων κλπ. που έχουν εισαχθεί στο κείμενο με τον αυτόματο τρόπο του MS Word. Οι εξισώσεις θα πρέπει να ακολουθούν αύξουσα αρίθμηση καθ’ όλη την έκταση της εργασίας.

Η γλώσσα συγγραφής είναι Ελληνικά ή Αγγλικά και αποφασίζεται σε συνεργασία μεταξύ του υπεύθυνου μέλους ΔΕΠ και των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Ενδεικτικές προδιαγραφές για την προετοιμασία του κειμένου είναι οι ακόλουθές:

  • Γραμματοσειρά Times New Roman/Calibri/Georgia, 
  • Μέγεθος 11pt και διάστιχο 1.15pt, πλήρης στοίχιση

Σταδιοδρομία Αποφοίτων

Η κατάρτιση που προσφέρει το Τμήμα δίνει στους αποφοίτους ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, όπως είναι οι φορείς της δημόσιας διοίκησης, οι ρυθμιστικές αρχές, οι ανεξάρτητες αρχές, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Συνολικά, οι φοιτητές μέσω των δεξιοτήτων που αποκτούν είναι σε θέση να εργαστούν σε οργανισμούς που αντιμετωπίζουν σύνθετες και δυναμικές προκλήσεις.